Welkom in Sri Lanka

Begin februari 2018 was het eindelijk zo ver, wij konden vertrekken op rondreis door Sri Lanka. Niet echt de ideale periode denkt u? Toch is deze bestemming door zijn grote diversiteit een echte parel om gans het jaar door te ontdekken. Lees gerust verder en laat ons u overtuigen.

Ayubowan, het lokale welkom, steeds vergezeld van een glimlach van oor tot oor. De grootste troef van deze bestemming, de lokale bevolking.

Sri Lanka betekent ‘gezegend eiland’ en wanneer u het eiland bezoekt, begrijpt u waarom. Het prachtige landschap van langgerekte stranden, theeplantages en indrukwekkende boeddhistische kloosters. Het voormalige Ceylon heeft een schitterende natuur, waaronder meer dan 1500 kilometer aan exotische stranden. Geniet van uw heerlijke, tropische cocktail terwijl u wegdommelt onder de kokospalmen. En wilt u er eens een dagje op uit? Bezoek dan de ‘Leeuwenrots’ in Sigiriya, Kandy of de theeplantages en kruidentuinen.

Het landschap is feitelijk ontstaan rond twee hoge bergtoppen: Adams Peak (2243 m) en Pidurutalagala (2524 m). Vanaf deze bergen en van de heuvels in het lager gelegen gebied stromen ontelbare riviertjes door het landschap die voor een grote verscheidenheid aan landschappen zorgen: er zijn droge, woestijnachtige gebieden, tropische regenwouden, prachtige zonnige stranden maar ook in nevelen gehulde bergtoppen waar de verfrissende temperatuur een ware verademing kan zijn.

Deze voormalige Portugese, Engelse en Nederlandse kolonie biedt u een schitterende natuur met meer dan 1500 km aan prachtig droomstrand. De langgerekte stranden van het eiland bestaan voornamelijk uit koraalzand en hun grootte is afhankelijk van de tijd van het jaar en het tij. U kunt hier heerlijk ontspannen en genieten van de tropenzon, maar let u erop dat topless zonnen niet toegestaan is.

Sri Lanka kent een combinatie van tropische klimaten, waarbij de neerslagperiodes en de hoeveelheden neerslag bepalend zijn voor het onderscheid tussen het regenwoudklimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropische moessonklimaat. Sri Lanka telt twee moessonperiodes: de zuidwest moesson (‘Yala’) die vanaf half mei tot eind september waait en in het zuidwesten en westen van Sri Lanka veel regen brengt en de noordoost moesson (‘Maha’) die vanaf oktober tot half april waait en in het noordoosten zorgt voor redelijk grote hoeveelheden neerslag, voornamelijk in oktober, november en december. Op het overgrote deel van Sri Lanka liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar rond de tropische grens van dertig graden.

Sri Lanka telt op zijn minst 3000 inheemse plantensoorten. Maar liefst één derde van alle planten- en boomsoorten is alleen op Sri Lanka te vinden. Boom- en plantensoorten zoals de flamboyant, de goudenregen, de Afrikaanse tulpenboom, de mangoboom, de tamarinde en de gele zijden katoenboom zijn bekende onderdelen van de Sri Lankaanse flora. Een heel speciale boom is de ‘nanka’, die ook wel jackfruitboom genoemd wordt en die tot 18 meter hoog kan worden. Zeer bekend daarnaast is ook de indrukwekkende tempelboom die het hele jaar in bloei staat. De ruikende crèmewitte tot dieproze bloemen vormen een prachtig gezicht. Deze tempelboom vindt u bij iedere tempel en het is voor de lokale bevolking vaak de plaats waar offerandes worden gebracht. Verder vindt u op Sri Lanka ook duizenden palmbomen, voornamelijk aan de kust. De botanische tuinen van Kandy, Peradeniya Gardens genaamd, zijn ook een aanrader. Hier vindt u alle bomen keurig gerubriceerd met het land van herkomst en soms ook voorzien van een bordje, waarop aangegeven staat door wie de boom is geschonken.

Maar niet alleen de natuurliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken op Sri Lanka, ook dierenliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Op Sri Lanka vindt u tal van aangelegde meren, die voor de irrigatie van de landbouw dienen. Deze meren zijn de broedplaats van vele verschillende vogelsoorten. Sri Lanka telt momenteel maar liefst 425 verschillende vogelsoorten, waarvan ongeveer 250 inheems zijn. Een ander dier dat u hier vaker zult tegenkomen is een kleine hagedisachtige reptiel, de tjitjak. Deze insecteneter hangt vaak aan muren en plafonds en zorgt ervoor dat uw kamer muggenvrij blijft. De vele wildreservaten waarvan Yala National Park, Minneriya National Park en Uda Wallawe de bekendste zijn, lenen zich uitstekend om per jeep wild te spotten. Deze wildreservaten herbergen onder meer olifanten, wilde zwijnen, buffels en zelfs luipaarden. Wij hadden het genoegen een zwarte beer te spotten, zeer uitzonderlijk in Yala N.p.

Een must do is het zeker niet maar wel een fantastische beleving. De trein van Kandy naar Ella. Een compleet andere manier om u te laten onderdompelen in de couleur locale en adembenemende landschappen. De diverse stations waar u stopt alleen al zijn de moeite.

Hiernaast een foto van Antwerpen Centraal, versie Sri Lanka.

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 1031 werelderfgoederen in 163 landen waaronder Sri Lanka. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Op deze bestemming bieden wij diverse formules aan. Wij kunnen er dagen over vertellen. Een privé rondreis met chauffeur, in internationale groep, nederlandstalige begeleiding, of eventueel in combi met de Malediven. Alles is bijna mogelijk .

Onze rondreis sloten wij af in het mooie Riu Sri Lanka hotel waar de mananger Philippe, een Belg uit Deinze, de touwtjes stevig in handen heeft. Klik even op onderstaand beeld van het hotel om het volledig te ontdekken.

Overtuigd van deze bestemming. Voelt u de kriebels? Of wenst u toch meer informatie uit onze eigen ervaring? Kom dan vrijblijvend langs in ons kantoor. Wij nemen de tijd voor u. Of stuur een mailtje naar eddy@reizendemunter.be of christel@reizendemunter.be , onze bestemmingsspecialisten voor meer informatie.

Ayubowan, ons team wenst u alvast een " ééntje om nooit te vergeten " vakantie toe.


Biezestraat 5  -  9220 Hamme

Tel.+32.52.48.00.12 - info@reizendemunter.be

Openingsuren kantoor [ klik hier ]

Laatste pagina update 09 maart 2018